mybumhurts

Direktlänk till inlägg 25 juni 2013

The fanfic "Magic" PT 1 (Där vi snackar om prologen)

Av Writing Is Hard - 25 juni 2013 12:55

Tycker inte vi alla om när karaktärerna som det är meningen att vi ska bry oss om är lite jobbiga? Gillar vi inte en komplicerad och ärligt talat lite orealistisk handling?

Klart vi inte gör.

Vi har därför bestämt oss för att inviga vår vackra blogg med att kritisera en fanfic. Om One Direction för att vara exakt.

Bloggen vi har valt ska först och främst få lite kudos för att ha en snygg design och faktiskt verkar ha en aning om hur man annvänder det svenska språket.

Och det engelska språket, för det mesta. Även om det känns som grus i en tårta.

Låt oss börja med det som fanfattarna har valt att kalla “prolog”. Även om det är som vilket kapitel som helst. (Jag tror att vi någon gång får förklara vad en prolog går ut på, Mr Cumberbatch.)

 

”A.J.!” ropar Emmah och jag går ut i köket där hon sitter uppkrupen på en stol.

 

Wow, det börjar inte med att huvudkaraktären vaknar.

 

[...]hon kollar på den flimrande TV-skärmen med en nöjt flin.    

 

*Ett. Ett nöjt flin.

 

“Well, get over here and watch!”

 

Så tydligen ska all inre monolog vara på svenska, medan dialogen ska vara på engelska. Och den ska utspela sig i ett engelsktalande land.Säg mig, Mr. Hiddleston, om du skulle skriva en text som utspelade sig i England på svenska, vilket språk skulle du välja att ha dialogen på?

Svenska förstås, jag vill inte ha grus i min tårta! (Okej, jag låter metaforen dö nu.) Det finns inget som är lika störande i en annars välskriven text än byte av språk, speciellt om det är onödigt. Det är som att författarna vill vara verklighetstrogna, men vågar inte skriva hela texten på engelska, utan bara dialogen. När man talar så förenklar man oftast språket, så dialoger är därför enklare att skriva på andra språk.

Jag kan förstå att man har engelsk dialog när huvudpersonen är svensk (eller från ett icke engelsktalande samhälle) och alla andra är engelsmän, men om man ska göra det så blir byten av perspektiv otroligt irriterande om man skriver i första person. Skriver man dock i tredjeperson skulle perspektivs byten kunna fungera, om man nu envisas så mycket med att ha engelsk dialog.

Med det menar Mr Cumberbatch att det är skumt att den brittiske Harry Styles tänker på svenska. It’s very weird indeed, men om man skriver i tredjeperson så kan fanfattaren fixa så att det fungerar hyfsat. Om man däremot skriver i första person så blir det väldigt onaturligt. Om nu de envisas med att ha engelsk dialog det vill säga. I see. Tredjeperson är mer acceptabelt eftersom berättaren lika gärna kan vara svensk.

Sí.

 

Kvinnan på TV:n var storbystad och hade låg urringning. Hennes läppar var plutiga och täckta av ett tjockt lager rosa läppstift.

”Slut,” påpekade jag[...].

 

Bad. No bueno. Horrible. Slutshaming is bad. Jag vet att det är enkelt att kalla en person … nej, en kvinna “slut” bara för att hon har på sig avslöjande kläder och har en hel del smink. Men bara för att det är enkelt så är det inte okej. Ever. Om man nu vill få fram att huvudkaraktären, som kallas Aby, inte vill se på nyheterna och bara är gnällig, så kan man åtminstone skriva att hon tyckte att kläderna kvinnan hade på sig var hemska. No need for slutshaming. Slutshaming is sexist. And what do we do with sexists, Mr. Hiddleston?

We give them a high five. In the face. With a shovel. Exactly, Mr. Hiddleston. Men förhoppningsvis är det bara karaktärens åsikt, inte fanfattarnas. 

 

Nu får vi vår första plot point, då den lättklädda kvinnan berättar det senaste kändisskvallret:

 

”... last night, and the so called 'manwhore' of the group, Harry Styles, was spotted with once another woman. He joined the group as a 16-yearold, and that's when the dating started. Now that he's nineteen years old he still haven't had a single, stabil relationship, and guess what? The world is tired of seeing Mr. Styles' curly hair out and about with every woman of London. Grow up Harry, and get a relationship!”

 

Hmm, hur tror du att denna story avslutas, Mr Cumberbatch?

Hm, jag misstänker starkt att det kommer att bli ett kärleksintresse mellan vår huvudkaraktär och Mr. Styles. And yes, jag tror att det här är “slutshaming” mot män.

Tror du att Aby kommer att vara “The One” för Mr Styles? Den som han älskar och vill gifta sig med? Den som han aldrig kommer att vara otrogen mot? För det är vad jag tror.  

Jag misstänker att han *GASP* kommer att vara otrogen men det kommer att ordna sig i slutet som det alltid gör. Eller tror du att det har en plot twist här någonstans?

En plot twist skulle vara uppfriskande, om Harry Styles visade sig vara Abys framtida son som kom till denna tid för att varna henne om hennes tidiga död. Men då skulle det vara helt fel. Blä. Din teori kan också stämma, för alla tjejer vill ha tillbaka en otrogen kille, speciellt om han är Harry Styles.

Låt oss gå vidare, shall we?

Mmyes. *twirls moustache*

Vi kan prata lite om Abys vän, Emmah.

Låter bra.

 

”Just fucking listen, Aby. God, you're a bitch,” sa hon [...]

 

Emmah är en väldigt trevlig människa. Hon betalar inte hyran, snor visst Abys kläder och köper bara mat till sig själv. Aby tar Emmahs kläder utan att fråga hon med, men det ignorerar vi, precis som författarna gör.

  Emmah och Aby bråkar om vem som är den största bitchen och Emmah påpekar att det är konstigt att Aby inte bryr sig om kändisar när hon jobbar med kändisar. Verkar fullkomligt logiskt för mig.

 

”I don't work with them, I just... I'm working for them. Running for water, writing thank you-speaches, anything that my company gives me money for so that I, and you for that matter, can keep this house,” förklarade jag och hon viftade med handen, vilket betydde att hon slutat lyssna.

 

Det här kallas för exposition, eller i det här fallet: Infodump. Varför berättar Aby det här för sin vän som redan vet om det? Justja, för att vi ska fatta. Men även då är det onödigt då Aby sedan i sin inre monolog berättar om sitt jobb.

Med andra ord försökte fanfattarna lite för mycket med att se till att vi hade all information.

 

Men nu har vår text blivit för lång för er smak och vi väljer att avsluta denna del med en liten sammanfattning av det vi vet från den här halvan av prologen:

Vår huvudkaraktär jobbar för kändisar.

Harry Styles är en “manwhore” som måste växa upp.

Hennes rumskamrat stjäl hennes kläder.

 

Vi ses när vi lägger upp nästa del av den här ficen. Där vi kommer att berätta om lite mer saker som fanfattarna har gjort bra.

 

Have a nice day.

 

/Mr. Cumberbatch & Mr. Hiddleston

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Writing Is Hard - 15 maj 2014 21:11

and now it’s da biebers p.o.v and of course the author is trying to sound “manly” by being sexist and disgusting hurray ”Men herreguuuuuuud, Justin Bieber. Vad sysslar du med?” Jag visste inte riktigt om jag hade r...

Av Writing Is Hard - 11 maj 2014 22:24

Hej vi är tillbaka, förbered er på smärta. Mmmhm.    ”Modellen obviously Roxanna VanDerHoltz Names don’t work like that, dumbass. har spårat ur totalt. Innan fanficen ens har börjat. Wow. Hon sågs lämna hotellet Mr. C B...

Av Writing Is Hard - 24 augusti 2013 17:58

Låt oss börja med det bra, shall we? We shall. 1. Vår manliga huvudkaraktär är Harry Styles. Och det som våra fanfattare har lyckats med här, är att han faktiskt är OFRÄSCH IBLAND OMG. Han har haft flottigt hår, och en andedräkt som stank en aning ...

Av Writing Is Hard - 1 augusti 2013 17:55

Oh, puns.    “Prolog används inom litteraturen som en typ av förtext som innehåller något intressant för det kommande.” Sa Wikipedia till mig. Wikipedia kan ljuga, men jag tror inte att en prolog oftast används som ett första kapite...

Av Writing Is Hard - 27 juni 2013 16:30

Aby åker till jobbet och väntar inne på sin chefs kontor på sin nya klient, som hon minns heter Styles i efternamn. Det var ju oväntat! Didn’t see that one coming. Hennes chef kallar henne “Ms Johnson”, vilket irriterar henne. Hon b...

Presentation


You asked for it?
You got it.
(Vi anvisar alla nya läsare till vår presentation.)

Fråga på

0 besvarade frågor

Omröstning

Do you think we are EVUL?!
 Yes, you are the spawn of Satan, plz die.
 No, you are okay, I like you.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ mybumhurts med Blogkeen
Följ mybumhurts med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se